Print Deel

Steek jij je kop in het zand?

Ook gelezen? Dat artikel over winkeliers die hun kop in het zand steken? Waarin staat dat het helemaal niet goed gaat in de retail, maar dat ze – uitzonderingen daargelaten – ervoor kiezen om niet naar de (veranderende) werkelijkheid te kijken? Herkenbaar? Of steek jij je kop nooit in het zand? Nee? Laat ik je dan maar uit de droom helpen: iedereen steekt af en toe zijn kop in het zand. In de hoop ‘dat het wel overwaait’ of ‘dat het zo’n vaart wel niet zal lopen’. En dat als je maar lang genoeg wacht, alles weer normaal wordt.

Mooi niet dus. Tenminste, kleine problemen lossen zich vaak vanzelf wel op. Maar grotere, structurele problemen zijn net parasieten. Ze komen gewoon terug. En nog een keer. En nog een keer. Jezelf voor de gek houden, ze negeren en dus je kop in het zand steken, is echt de oplossing niet. Precies, je moet er zelf wat aan doen.

Jij steekt je kop in het zand als je...

 • blijft vasthouden aan jouw (gedateerde) manier van denken, ondanks dat alles en iedereen weet dat de markt is veranderd.
 • denkt dat jij in je eentje de markt wel kunt verslaan.
 • de cijfers en feiten negeert (van binnen en buiten je onderneming).
 • alles en iedereen de schuld geeft van de ellende.
 • niet meer luistert naar wie dan ook.

 

Zo gaan je ogen weer open:

 • Kijk de werkelijkheid diep in de ogen. Benoem de problemen en zet ze op papier.
 • Stel vast op welke zaken jij invloed kunt uitoefenen. Maak je daar druk over en vergeet de rest.
 • Wees kritisch (lees: wees keihard naar jezelf – en je blinde vlekken).
 • Vraag goede vrienden om eerlijke en oprechte feedback over jouw bedrijf en/of product.
 • Onderneem actie en los het op!

 

Als je besluit om niet langer je kop in het zand te steken, zie je alles opeens veel helderder. Je bent je gevoel van ‘ik weet niet wat er is maar er klopt iets niet’ ook kwijt. En ja, niet alles wat je dan te weten komt, is even leuk. Maar het is altijd beter om te weten wat er is dan elke nacht wakker te liggen door zorgen over je zaak. Toch?

Kortom: haal NU je kop uit het zand en pak de problemen aan. De enige en juiste weg naar een bloeiend bedrijf. Succes!

Mark A. Maasdam

Eigenaar en adviseur Frisse Start
@Frissestart

Zie je het echt niet meer? Ga iets leuks doen!

Je mensen roepen het al een hele tijd: je ziet het niet meer helder, baas. Ook je partner probeert je regelmatig duidelijk te maken dat je het gevoel misschien even kwijt bent en dat je het maar eens even rustig aan moet doen. Vrienden zeggen: vroeger was je leuker. En je beste vriend zegt: stop er toch mee man! En jijzelf? Zelf denk je: pffff, ik weet het gewoon niet meer.

Hoe dat komt? Te lang, te druk, te veel, te intens, te moeilijk, te dichtbij, te weinig afstand. Alles is te veel. Dingen waar je normaal makkelijk tegen kon, staan je nu tegen. Wat jij vaak als een uitdaging zag, is nu iets om als een berg tegen op te zien. Dus het klopt! Je ziet het echt niet meer. Al zou het recht in je gezicht gegooid worden. Je hebt geen idee meer hoe het moet. Je doet maar wat. Je rommelt wat aan. En je sleept je door de dagen heen.

Kortom, het is tijd voor verandering! En snel ook!

Bij jou is te veel ook echt te veel als je…

 • … elke ochtend wakker wordt en denkt: nééééé, niet weer!
 • … pas in de loop van de dag enige energie voelt.
 • … bij alles denkt: waarom doe ik dit eigenlijk?
 • … vluchtgedrag vertoont. Lekker weg van alles, de boel de boel laten.
 • … eigenlijk het liefste je tent NU zou verkopen; weg ermee!


Niet doen! Want zo wordt het weer leuk:

 • Neem afstand van je bedrijf (letterlijk en figuurlijk).
 • Denk nu eerst aan jezelf. Even wennen, maar wel erg lekker.
 • Neem vrij. Als het kan lang, een paar weken of maanden. Kan dat niet, neem dan elke week een dag of een paar dagen vrij. Niet aarzelen, maar doen!
 • Onderneem dingen die je vroeger veel deed en waar je plezier aan beleefde. Misschien wel sporten, uitgaan of reizen.
 • Zet je trots opzij en vraag hulp. Een frisse blik – met verstand van ondernemerszaken – kan je vaak snel verder helpen.


Doe je dit? Dan zul je merken dat je je langzamerhand beter voelt. En daar gaat het toch om? Ik zeg wel eens: het leven is geen strafkamp. En ik meen het. Doordat we vaak zo diep in onze zelfgecreëerde wereld zitten, missen we de blik van een afstand. Want als jij jezelf objectief van een afstand zou zien, zou jouw advies ook zijn: doe iets leuks!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Heb je hulp nodig om je bedrijf van een afstand te bezien? Een objectieve blik die alles weer in perspectief zet? Praat dan eens met een Frisse Start Adviseur, een gedegen sparringpartner die zelf ook ondernemer is (geweest) en dus weet hoe jij je voelt. Bel of mail me. Wedden dat je het dan snel weer helder ziet?

Geef stagiairs een kans

Misschien is dit het eerste wat in je opkomt als je aan stagiairs denkt: Pfff, wat een werk. Je moet ze begeleiden, het kost bakken tijd (die ik niet heb) en het is een hoop gedoe. Eigenlijk kunnen stagiairs toch ook helemaal niks. Dus wat levert het me concreet op? Weet je wat, ik doe het maar niet… En dat is dan wat je besluit.

Foute beslissing! Echt, stagiairs doen jou en je bedrijf goed. En niet zo’n beetje. Je krijgt een frisse blik van een over het algemeen jonge stagiair, die dus open en nieuwsgierig naar jouw bedrijf kijkt. Iemand die zich bij alles afvraagt (zelfs hardop): waarom doen jullie dit zus, en dat zo? Een goede stagiair houdt jou en je medewerkers een spiegel voor, waardoor je gedwongen wordt om over veel processen weer na te denken. Want waarom heb je ooit besloten voor die aanpak of dat communicatiemiddel? Met andere woorden: een stagiair is iemand die naar verhouding weinig kost en je heel veel oplevert. Dat wil toch elke ondernemer?!

O ja, je helpt er de economie en opleidend Nederland ook nog mee. Want hoe meer ervaring jongeren opdoen in het bedrijfsleven, des te betere werknemers jij in de toekomst krijgt. Een win-win dus.

Jij hebt geen zin in een stagiair, want:

 • Je vindt het een hoop gedoe; het kost alleen maar tijd.
 • Je hebt het al druk zat. Bovendien is je bedrijf geen sociale werkplaats.
 • Jullie hebben die ‘jonge frisse’ kennis niet nodig.
 • Het is hartstikke duur, zo’n stagiair.
 • Al die moeite en het levert helemaal niks op!

Doe het wel! Een stagiair:

 • geeft je een frisse blik op je eigen bedrijf;
 • is een fulltime kracht erbij;
 • zorgt voor een frisse wind in je tent;
 • laat jouw sociale gezicht zien (en het werkt voor beide partijen);
 • levert altijd wat op; voor jou, je bedrijf en de stagiair zelf.


Conclusie: geef stagiairs een kans en merk wat voor positieve bijdrage zij leveren aan jouw onderneming! En ervaar ook wat jij allemaal kunt bijdragen aan hun ontwikkeling. Dat is zo ontzettend veel. Gewoon doen! Dan kom je die frisse blik vanzelf wel tegen. Laat je me weten hoe het jullie is vergaan?

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start

PS. Wil je weten of je alles uit je mensen haalt? En of je opleidingstraject nog aansluit op de groeistrategie van je bedrijf? Vraag dan een vrijblijvende strategiesessie aan via www.frissestart.com. Je krijgt meteen drie gouden tips waarmee je direct aan de slag kunt. Tot ziens bij Frisse Start.

Blijf trainen trainen trainen

Natuurlijk. Ik begrijp het wel. Het laatste waar je in deze economische tijden als ondernemer aan denkt, is je mensen trainen om ze vaardigheden te leren of een effectievere aanpak bij te brengen. En toch: misschien is er geen betere tijd dan nu!

Net zoals de regeringsploeg bij het samenstellen van de begroting moet jij als ondernemer ook elke keer weer kiezen: waar geef ik m’n geld aan uit? Bij het verdelen van je budget is het een continu gevecht waar welk geld heen gaat. Meer (of minder) naar marketing (sales), meer naar productontwikkeling (de toekomst), meer naar klantendiensten (relatiebeheer) of meer naar je mensen (continuïteit)? Allemaal even belangrijk. Maar je moet keuzes maken, net zoals het kabinet, want anders raakt ook jouw schatkist leeg.

En misschien draait het op dit moment in jouw bedrijf alleen maar om minder geld uitgeven. Geen fijne situatie. Maar wat je huidige bedrijfspositie ook is, blijf investeren in je mensen. Juist nu. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: je product of dienst is niks, maar dan ook helemaal niks, zonder goede mensen die je producten of diensten verkopen, uitvoeren en administreren. Leid ze op, laat ze cursussen of workshops volgen of bedrijfsrelevante lezingen bijwonen. Het is ALTIJD een goede investering.

Jouw redenen om trainen, trainen, trainen uit te stellen:

 • Je budget is op (als je al een budget had…).
 • ‘Dat kan wel een andere keer, in de toekomst…’
 • Het is snel verdiend, zo’n makkelijke bezuiniging.
 • Je vraagt je af: werkt dat nou echt, dat trainen?
 • Je vindt dat je mensen zich maar zelf up-to-date moeten houden.

Waarom moet je juist nu wel gaan trainen, trainen, trainen – en hoe?

 • Je medewerkers waarderen het dat jij tijd en geld in ze stopt. Ze raken enthousiast en zijn extra gemotiveerd. Kortom: ze gaan beter hun best voor je doen.
 • Hun loyaliteit naar jouw bedrijf neemt toe. Ze blijven! De opgedane kennis blijft dus in huis.
 • Zet standaard elk jaar een (bescheiden) individueel opleidingsbedrag in je begroting.
 • Bepaal aan welke (langdurige) opleidingen je mensen eventueel moeten meebetalen. Of stem af hoelang iemand nog in dienst moet blijven na afronding van een (kostbare) training. Dit zijn reële verzoeken, mits de ‘tegenprestatie’ binnen de perken blijft. Anders werkt het averechts.
 • Getrainde medewerkers komen tot nieuwe inzichten, met frisse ideeën en nieuwe plannen. Het werkt echt!


Kortom: blijf je investeren in trainingen, dan loopt je bedrijf automatisch beter. Wat wil je nog meer?! Ja, het kost geld. En ja, het levert op. Altijd. Doen dus!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start


PS. Niet alles hoeft, tijdens deze zware tijden, in de baas z’n tijd. Vraag je medewerker zelf ook tijd te investeren. Jij betaalt de workshop, hij of zij investeert eigen tijd. Wil je aan de slag met een Persoonlijk Opleidingsplan (POP) en wil je sparren met een ervaren ondernemer? Bel me dan of stuur een e-mail. Ik help je graag.

Afspraak is afspraak

Herken je dat: ‘mijn collega belt u zo terug’? En dan niks meer horen. Of ‘ik ga het even overleggen, u hoort van ons’. Nooit meer iets gehoord. Of ‘ik beloof u, morgen om 09.00 zijn we er om het probleem op te lossen’. En wie komt er om 09.00 uur binnen? Niet degene die had beloofd te komen. Als heel Nederland zich nou eens aan zijn woord hield, dan waren er heel wat gelukkigere en succesvollere mensen. En dus ook ondernemers.

Ik herinner me een zeldzaam leuk gesprek met zo’n mevrouw van een callcenter. Je kent het wel: je wordt gebeld door iemand die zegt dat hij je iets prachtigs mag aanbieden, maar eigenlijk wil hij gewoon zo snel mogelijk iets aan jou proberen te verkopen. Niet deze mevrouw. Toen ze belde kwam het mij niet uit, het ging over mijn creditkaart, en ik vroeg haar om een uur later terug te bellen. En niet te geloven, dat deed ze. En leuk! Ze praatte niet alleen goed, ze kon ook vooral goed luisteren en de aanbieding aanpassen aan mijn wensen. En wat ze vooral deed: ze deed precies, maar dan ook precies, wat ze had beloofd. De informatie werd gemaild, alles werd op de afgesproken tijd in werking gezet. Ge-wel-dig. Ik had haar direct een baan aan willen bieden.

Alleen al als jij goed luistert en je vervolgens aan je afspraak houdt, krijgen mensen vertrouwen. Niet alleen in jou, maar ook in je zaak en in je product. Afspraak is afspraak is dan ook de basis van succesvolle sales. Eerlijk, zo simpel kan het zijn.

In jouw bedrijf is afspraak GEEN afspraak als…

 1. … je sowieso niet van afspraken houdt; die leggen dingen maar vast en daar hou je niet van.
 2. … er altijd wel een excuus is waarom het (de afspraak) niet is gelukt.
 3. … ‘sorry, ik ben te laat, zo druk op de weg!’ Lees: Ik had eh, iets anders, dan wel iets belangrijkers te doen.
 4. … je vindt ‘ik zeg het niet, maar eigenlijk ben ik belangrijker dan u’. Ja precies, jij bent belangrijker dan de klant, belangrijker dan degene die eigenlijk je salaris betaalt.
 5. … je niet goed luistert naar de wensen van de klant en bijvoorbeeld het computersysteem het denkwerk laat doen (‘Nee mevrouw, de computer zegt het dus dan is het zo’).
   

Hoe wordt jouw onderneming ook een afspraak-is-afspraakbedrijf?

 • Je gaat om met je klanten net zoals jij ook behandeld zou willen worden.
 • Ook je medewerkers houden van duidelijkheid. Ze doen wat ze beloven.
 • Stop met het bedenken van smoezen en steek je tijd en energie in het verhogen van de klanttevredenheid.
 • Doe geen valse beloftes. En verrek, het werkt best prettig als je doet wat je belooft.
 • Bedenk wat het oplevert: tevreden klanten!
   

Eigenlijk is het toch de omgekeerde wereld. Dat we verrukt zijn als iemand werkelijk z’n best voor je doet en zich houdt aan z’n afspraken. Dat zou toch gewoon normaal moeten zijn? JA natuurlijk! Onthoud vanaf nu: afspraak is afspraak (omdat het werkt). Afgesproken?

Mark. A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start

PS. Heb je hulp nodig om ‘afspraak is afspraak’ in al je bedrijfsprocessen door te voeren? En wil je hierover sparren met een praktijkgerichte adviseur die zelf ook ondernemer is of is geweest, eentje die weet hoe moeilijk het is om een bedrijfscultuur om te buigen? Bel of mail me dan. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag!

Pleisters plakken. Geen optie voor ondernemers.

Klachten over de arbeidsvoorwaarden? Even snel iemand inhuren om de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Hoog ziekteverzuim? Even snel een professional inschakelen die het ziekteverzuim aanpakt. Tegenvallende sales? Even snel zo’n gladde jongen laten komen die alles weer laat bloeien. Yeah right… Ik geloof er niet in. Dat ‘even snel’-gedoe, die pleisterplakmethode. Zo van er is een probleem in je bedrijf, even snel oplossen, dus een pleister erop en klaar d’rmee.

Vaak weet je zelf ook wel (onbewust misschien) dat als je medewerkers klagen over de arbeidsvoorwaarden, dit vaak het topje van de ijsberg is. Dat er veel meer aan de hand is. Heel veel meer. En dat geldt eigenlijk ook voor alle andere interne (organisatie)problemen. Die zijn doorgaans niet op te lossen met een mooie pleister. Je kunt niet eindeloos pleisters blijven plakken, want op een gegeven moment ontploft de wond. Anders gezegd: je bedrijf knalt uit elkaar.

Mijn punt? Dat alles in je bedrijf met elkaar te maken heeft. Dat er geen losstaande problemen zijn. Dat als je mensen klagen over één ding, ze waarschijnlijk een ander ding bedoelen. Dat als je financiële afdeling niet goed loopt, de sales dat heel goed merkt. Dat als je buitenmensen hun taak verzaken, je binnen niks meer te doen hebt. Zo werkt het. Alles, maar dan ook werkelijk alles, heeft met elkaar te maken. En een pleister helpt dan niet. Een operatie wel.

Hoe herken jij de pleisterplakker in jezelf?

 1. Is er een probleem? Je huurt direct iemand in en denkt ‘klaar is Kees’.
 2. Woeps, nog een probleem? Weer iemand inhuren en eh… ‘klaar is Kees’ (denk je weer).
 3. Je bent continu bezig problemen in je bedrijf op te lossen. Er is ook altijd wat aan de hand.
 4. Je bent druk met van alles, behalve met het runnen van je bedrijf.
 5. Je begrijpt niet waarom er maar problemen blijven komen en je wordt er helemaal gek van. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
   

Hoe voorkom je dat een etterende wond ontploft?

 1. Denk na over wat je precies met je bedrijf wilt bereiken. Geef antwoord op de vraag: hoe ziet jouw droombedrijf eruit?
 2. Berg alle pleisters op achter slot en grendel. Hoe klein of groot een probleem ook is.
 3. Denk goed na voordat je handelt. Dus direct iemand ad hoc inhuren laat je achterwege.
 4. Begin met het aanbrengen van structuur. In de organisatie, maar ook in je werk.
 5. Betrek je mensen bij je onderneming. Vraag hun wat er anders en beter kan.


En dan? Dan zul je merken dat – als je het grondig hebt aangepakt – er verrassend weinig problemen overblijven. Jij gaat je weer druk maken over de visie van je bedrijf (en die van jou!). En je krijgt weer lol in ondernemen. Kortom: doen, die grondige operatie! Stop nu meteen met pleisters plakken. Behalve als je zelf bloedt natuurlijk…

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start

PS. Heb je moeite om alle pleisters voorgoed op te bergen? Terwijl je graag de volledige operatie wilt uitvoeren, zodat je tijd en energie krijgt om echt te ondernemen? Bel of mail me dan en ik vertel je graag – geheel vrijblijvend – over ons Frisse Start Traject. Zie het als een Intensive Care Traject waarmee jij je bedrijf in tien stappen op orde krijgt. Doen!

Werken je medewerkers niet lekker? Zo los je het op!

Mensen zeggen wel eens dat je je tijd niet moet verdoen met dingen die je niet leuk vindt. En dat klopt, in de basis. Denk, terwijl je dit leest, aan je medewerkers in plaats van aan jezelf… In hoeverre denk jij dat je mensen jouw bedrijf als de droom van hun werkend leven ervaren? Anders gezegd: werken ze wel lekker?

Als ondernemer heb je het erg druk. Met als gevolg dat jij je wel eens in je eigen zorgen en je eigen bezigheden in ‘het bedrijf’ verliest. Aandacht voor je medewerkers schiet er dan soms bij in. En dat is niet goed (genoeg). Want laten we wel wezen, je kunt een prachtig product of een prachtige dienst hebben, maar wie zorgt er nou eigenlijk voor dat jouw producten en diensten verkocht worden? Juist ja, je mensen! De personen die elke dag weer voor jou/jouw bedrijf aan de slag gaan, zich een ongeluk werken om jou en je (hun) klanten gelukkig te maken. Met andere woorden: zorg ervoor dat jouw mensen lekker (kunnen) werken.

Ter illustratie: je kent vast het verhaal van de biefstuk. Niet? Komt ie: een slechte kok maakt van een mooie biefstuk een mislukking. En van een wat minder mooi stuk vlees, tja, dat wordt natuurlijk helemaal niks. Een goede kok maakt van een mooi stuk vlees iets bijzonders. Een biefstuk heb je nog nooit zo lekker gegeten. Zelfs van restvlees maakt hij een heerlijke stoofpot (of wat dan ook). En dat geldt ook voor je mensen. Zij maken van jouw mooie en minder mooie producten of diensten overheerlijke biefstukken en ander lekkers. Goed om te onthouden!

In jouw bedrijf is het lekker werken als…

 1. … er een leuke sfeer hangt van ‘schouders eronder’.
 2. … je er niet precies de vinger op kunt leggen waar de positieve drive van je medewerkers vandaan komt.
 3. … de resultaten goed gaan. Er worden doelen gehaald.
 4. … je medewerkers enthousiast zijn over ‘hun’ bedrijf.
 5. … niemand mort of tegensputtert als er veranderingen (die het bedrijf verder helpen) op stapel staan. Je medewerkers willen ermee aan de slag.


Wordt er in jouw bedrijf minder lekker gewerkt? Zo los je het op:

 1. Praat erover. Steek je kop niet in het zand, maar benoem het.
 2. Probeer erachter te komen wat er precies speelt. Wat is er aan de hand? Haal de ‘oude wortel’ naar boven. Alleen dan weet je wat er exact aan de hand is.
 3. Ga direct aan de slag met de opmerkingen van jouw waardevolle personeel. Wees niet gekrenkt door alle kritiek en onthoud: de meest kritische medewerkers zijn ook de meest betrokken medewerkers.
 4. Voer drie quick wins meteen uit.
 5. Onderzoek of medewerkers nog wel op hun plek zitten. Bied ze –indien mogelijk – een nieuwe functie aan.


Nooit vergeten: je mensen zijn net zo belangrijk als je producten en/of diensten. Laat ze dit gerust weten (tussen alle drukte door). Succes!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start

PS. Heb je hulp nodig van adviserende ondernemers bij het naar boven halen van alle ‘oude wortel’? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Je krijgt meteen drie gouden tips die eraan bijdragen dat je medewerkers lekker kunnen werken. De basis voor jouw Droombedrijf!

Weg met die tent!

Als het vandaag de 291e dag is dat je weer met tegenzin naar je werk (lees: je eigen bedrijf!) gaat, wordt het misschien tijd om eens te overwegen of jouw bedrijf nog wel jouw droombedrijf is. Wat ik met droombedrijf bedoel? Je droombedrijf is hét bedrijf waar je ooit mee begon, of dat je ooit overnam. Toen het nog zo was dat je ’s ochtends niet kon wachten om te beginnen en je ’s avonds eigenlijk niet naar huis wilde of kon: er was nog zoveel te doen! En je vond het geweldig. Kortom, jouw droom(bedrijf).

Waar ik in mijn vorige blog sprak over manager John (ja, die van Cup-a-Soup) die negentig uur per week werkte, het nog leuk vond ook en zo tot zijn motto ‘succes is een keuze’ kwam, moet je ook kritisch naar jezelf kijken als je, wat je ook probeert, geen succes meer voelt (of wilt voelen). Oftewel: als je mogelijk gewoon klaar bent met je tent. En dan bedoel ik niet dat je even een down-periode hebt. Nee, ik bedoel echt klaar. Je wordt er half ziek van, je haalt geen motivatie meer uit je eigen activiteiten en je wilt gewoon, en heel duidelijk, wat anders. En niet omdat je overspannen bent, ziek of iets in die trant; nee, het is gewoon klaar.

What to do? Praat met iemand die er verstand van heeft. Kijk of je bedrijf verkoopbaar (of koopbaar) is. En dan, als je het echt helemaal zeker weet: verkopen die hap. Aan een externe, aan een of meerdere personeelsleden. Hoe dan ook, weg met die tent!

Jij bent wellicht klaar met je bedrijf als…

 1. … je ’s ochtends wakker wordt met pijn in je buik en je denkt: ik moet weer.
 2. … je down wordt in plaats van up als je denkt aan je bedrijf.
 3. … jij je eigen bedrijf ontvlucht, alles is beter dan op de zaak zijn.
 4. … je artikelen leest, met meer dan gewone interesse, over mensen die hun bedrijf verkocht hebben.
 5. … je hoe je ook denkt, wat je ook doet, maar één oplossing ziet: weg met die tent!


Wat doe je als je echt van je tent af wilt?

 1. Wacht een tijdje, overleg met jezelf en met mensen die dicht bij je staan.
 2. Kijk of je over drie maanden, over zes maanden nog hetzelfde voelt.
 3. Denk alvast na over wat je mogelijk zou willen doen als je je tent verkocht hebt.
 4. Onderzoek of er intern of extern geschikte kandidaten zijn die interesse hebben om ooit een eigen bedrijf te runnen. Bij wie zou jij je bedrijf met een gerust hart achterlaten?
 5. Schakel iemand in die (echt) verstand heeft van hoe je een bedrijf verkoopt.


Inderdaad, het is een grote stap, je tent verkopen. En misschien klinkt het allemaal wat te makkelijk, maar laten we wel reëel blijven: als je het echt niet meer leuk vindt, waarom zou je het dan nog doen? Er zijn nog zoveel andere dingen die je kunt ondernemen. Dus: weg met die tent!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil jij weten of jouw bedrijf nog wel je droombedrijf is? En of je er nog je droombedrijf van kunt (wilt) maken? Praat dan met een Frisse Start Adviseur, een gedegen sparringpartner die zelf ook ondernemer is (geweest) en dus weet hoe jij je voelt. Bel of mail me. Ik spreek je graag bij Frisse Start!

Succes is een keuze (toch?)

Ken je ’m nog? Die geweldige commercial uit de jaren negentig van Cup-a-Soup? Wacht, ik schets ’m nog even, dan zit je er weer helemaal in. Komt ie:

“Dit is John, manager. Zijn motto: succes is een keuze. John heeft een goede baan, een nog beter salaris, elke dag geeft hij tweehonderd procent, negentig uur per week. En om dit vol te houden, neemt John altijd, om vier uur, Cup-a-Soup, zodat hij ook de rest van de dag scherp en alert blijft.”

En dan dondert er, terwijl hij kwiek het gebouw uitloopt, een kast op z’n hoofd. Met als voice-over: “En, dat zouden meer mensen moeten doen”, doelend op de twee mannen die de kast van tien hoog lieten vallen. “Sorry”, roepen ze nog. “Vier uur, Cup-a-Soup! Dat zouden meer mensen moeten doen.” Hi-la-risch.

Dit blog gaat over Johns motto: succes is een keuze. En hoe ontzettend commercieel en veel te opgeblazen het mogelijk ook klinkt, er zit wel wat in. Want je kunt zeker kiezen om succesvol(ler) te zijn. Hoe? Door – bij voor- en tegenspoed – te blijven geloven in jezelf, in je bedrijf, in je medewerkers, in je leven en alles wat eromheen hangt. En natuurlijk niet tegen beter weten in, maar voluit. Laten we wel wezen: als jij er al niet in gelooft, waarom zouden je klanten en alle anderen die op welke manier dan ook bij jouw bedrijf betrokken zijn, dat dan wel doen? Niet dus.

Ik ben ervan overtuigd dat als je een goed product en/of een goede dienst hebt, je succesvol bent en kunt blijven. Maar dat vergt geloof in jezelf en alles wat je doet. Heb je dat geloof niet meer, ga dan na waar dit aan ligt. Onderzoek of het gewoon een kronkel is in je hoofd, een beperkende gedachte die je in de weg zit. En wil je van dat beklemmende gevoel af? Kijk dan samen met iemand, van een afstand, goed naar wat je denkt. Bespreek of je twijfel reëel is en ga te rade bij jezelf. Beslis vervolgens (opnieuw) of jij je geloof terug kunt, maar vooral wilt krijgen.

Hoe wordt succes een keuze?

 • Door ervoor te kiezen dat je succesvol wilt zijn.
 • Door je net als John elke dag voor tweehonderd procent te geven.
 • Door als je product en/of dienst goed is, dat altijd en overal positief uit te dragen.
 • Door niet op te geven en juist door te gaan waar anderen stoppen.
 • Door een heilig geloof te houden in je eigen kunnen.


En wat als het succes niet direct komt?

 • Neem een Cup-a-Soupje en kijk nog even naar de reclame met John, de manager.
 • Blijf bovenstaande ‘keuzes’ volhouden, opgeven is geen optie.
 • Neem afstand, stap even uit je situatie en bekijk alles opnieuw. Alleen of met iemand die je vertrouwt.
 • Ga er een paar dagen tussenuit; letterlijk afstand nemen werkt vaak nog beter.
 • Wees niet te trots om hulp te vragen! Vaak kan een frisse blik je direct verder helpen.


Zweverig? Te tsjakka!? Helemaal niet! Probeer het zelf en je merkt dat het werkt. Ik hoor graag hoe het je is vergaan.

Met dank aan Cup-a-Soup. Bekijk hier het filmpje van John, de manager

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil je sparren met een gedegen adviseur die zelf ook ondernemer is (geweest?). Die met een helikopterview objectief en met een commerciële bril naar je onderneming kijkt. Met als doel om je bedrijf verder te ontwikkelen, en dus succesvoller te zijn. Bel of mail me dan. Ik spreek je graag!

Eigenwijs? Natuurlijk, je bent ondernemer!

Een klant van Frisse Start vertelde mij dat hij altijd in de clinch lag met z’n bank. “Ze zeggen nu weer dat ik toch echt meer focus moet leggen op sales. En of ik al had gedacht aan minder vestigingen in plaats van meer. Daar zou ik volgens hen echt mee besparen. Maar wat moet ik nou met dat advies? Blijkbaar denkt de bank te weten hoe ik moet ondernemen…”

En zo gaat het vaak. Zelfbenoemde experts die tegen je aan praten. Banken, verzekeraars, belangenverenigingen, koepelorganisaties, noem ze maar op. Ze komen met adviezen, gevraagd en ongevraagd, waar vooral jij (beweren zij) echt wat aan hebt. “Doe het nou zo, dan ben je zeker van resultaat.”

Mijn advies? Blijf vooral doen wat je altijd al doet. Want als je succesvol bent, zie je dingen altijd net iets anders. Blijf dus vooral eigenwijs, daag gesprekspartners uit tot betere feedback, maak het ze lastig en vraag door totdat ze met ideeën komen waar je mogelijk wel wat aan hebt. Want ja, het is goed om te luisteren naar alles en iedereen, maar blijf wel je eigen mening vormen. En neem geen enkel advies aan dat beargumenteerd wordt met ‘zo hoort het’, ‘neem dat maar van mij aan’ of ‘dat gaat resultaat opleveren’. De enige die echt weet hoe zijn of haar bedrijf in elkaar steekt, ben jij. En niemand anders.

Een succesvolle eigenwijze ondernemer…

 1. … ziet de dingen altijd net iets anders en vraagt zich regelmatig af: ben ik nou gek?
 2. … ziet een probleem en meteen twintig mogelijke oplossingen.
 3. … weet bij dé oplossing van iemand anders eigenlijk direct: dit is het niet (of wel).
 4. … wordt als ‘lastige klant’ gezien, die kan doorzeuren over details.
 5. … wil graag in actie komen (en niet eindeloos blijven overleggen).


Hoe blijf je een eigenwijze ondernemer?

 1. Lekker eigenwijs blijven!
 2. Goed luisteren, meenemen waar je wat aan hebt en dan je eigen(wijze) ding doen.
 3. Volg altijd je (ondernemers)gevoel, laat je dus niks aanpraten.
 4. Verzamel allerlei meningen, zodat je steeds helderder krijgt wat jij wilt.
 5. Beslis pas als je ook de details op een rij hebt.

Welke adviseur ook je pad kruist, en hoe overtuigend ook: blijf varen op jouw eigen(wijze) ondernemerskoers. Gegarandeerd een succesvoller resultaat!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil je advies van echte ondernemers, van adviseurs die zelf succesvol ondernemer zijn (geweest)? En die je praktische en resultaatgerichte oplossingen kunnen bieden waar je direct iets aan hebt? Bel of mail me dan. Tot ziens bij Frisse Start!