Print Deel

Mark Maasdam, oprichter en adviseur Frisse Start

Mijn visie op ondernemen is niet zo ingewikkeld. Veel mensen, en ik generaliseer nu met opzet, maken ondernemen heel erg ingewikkeld. Ze verhalen waarom het niet lukt, hoe lastig het is, waarom er geen winst is, dat medewerkers ontevreden zijn en klanten de onderneming niet begrijpen. Toch is ondernemen, hoe simpel kan het zijn, niets meer dan een product of dienst bedenken of inkopen, daar een marge op zetten, dit vervolgens op de markt brengen, goede betrokken en hardwerkende medewerkers om je heen verzamelen en voilà: je onderneemt, je verkoopt, je maakt winst en je bent blij.

Maar de praktijk is weerbarstiger. Ook ik heb, net als elke ondernemer, alles wel zo’n beetje meegemaakt in 25 jaar ondernemerschap: groei, rendement, stagnatie, personeelswisselingen, instabiele partners, achterblijvende resultaten, winstgevende risico’s, uitbreiding en (internationaal) succes. Toen ik in 1987 mijn eerste onderneming startte voelde ik een enorme passie voor wat ik wilde gaan doen. Ik had energie voor duizend man, maar wist eigenlijk weinig van hoe je een bedrijf moet opzetten. Nu is het 25 jaar later en ben ik eigenaar van of partner in zes verschillende ondernemingen: van klein tot middelgroot, in binnen- en buitenland. Nog steeds vind ik ondernemen prachtig, alleen wat ik nu doe is wel wat anders dan destijds. Ik ben gegroeid als ondernemer en al mijn ervaringen wil ik graag via het Frisse Start Traject, een door mij ontwikkelde methodiek, delen met andere ondernemers. Want ik heb geleerd dat gefocust ondernemen niet alleen succes brengt, maar ook heel veel plezier.

Al mijn ervaringen maken van mij een gedegen sparringpartner. Voor elke ondernemer die zijn bedrijf weer de spirit wil geven van toen hij of zij begon. Maak een afspraak met mij of een van mijn collega’s, zodat wij je kunnen uitleggen hoe het anders, beter, succesvoller en ook leuker kan!