Print Deel

Eenzaam als ondernemer? Zo los je het op!

Eenzaam als ondernemer? Zo los je het op!

Je herkent het vast: het is maandagmorgen, je rijdt naar de zaak, je bent er als eerste, je medewerkers druppelen binnen en je gaat weer aan de slag. Helemaal alleen. Veel ondernemers, heel veel ondernemers, voelen zich ook alleen en vaak ook nog eenzaam. En dan maakt het niets uit of je vijf, vijftig of honderd medewerkers hebt. It’s lonely at the top.

Best lastig als je eigenlijk, toen je startte als ondernemer, dacht: ik ga ondernemen en dat doe ik met mensen die net zo gepassioneerd zijn als ik. En wat blijkt tien jaar later? Je hebt veel meer mensen in dienst dan je van plan was en het gevoel ‘wij samen tegen de rest van de wereld’ is vrijwel helemaal verdwenen. Kortom: je bent een ‘gewoon’ bedrijf geworden.

Maar dat was niet de bedoeling! Het zou anders zijn bij jou. Die leuke mensen die je aannam, zouden zich veel meer als ondernemers dan als werknemers gedragen. En jullie zouden alles gezamenlijk doen. Samen dingen bedenken en met elkaar kijken hoe je het bedrijf zo succesvol kunt maken dat niemand er meer omheen kan. Samen de nummer 1 worden. Samen, tja, samen…

En de praktijk? Die is helemaal anders. Natuurlijk is er die ene medewerker die er altijd bovenuit steekt, die vaak met goede oplossingen komt, die zich ’t vuur uit de sloffen rent voor de tent, die je bijna het gevoel geeft dat er nog iets van die spirit van toen over is. Maar verder? Als eigenaar voel jij je vaak alleen. En dat is allesbehalve prettig. Maar het is vooral niet goed voor jezelf, de mensen om je heen en niet in de laatste plaats je bedrijf!

Hoe herken je de eenzame ondernemer in jezelf?

  1. Je voelt je alleen.
  2. Op feestjes vertel je tegen iedereen alles over je bedrijf, je mensen, je successen en je teleurstellingen. En dat keer op keer op keer op keer.
  3. Je vraagt aan tig mensen hun mening als je een nieuw plan, product of wat dan ook voor je bedrijf hebt bedacht.
  4. Je krijgt steeds meer het gevoel: waarom onderneem ik eigenlijk nog?
  5. Je gaat je bedrijf vermijden.

Hoe los je het gevoel van eenzaamheid als ondernemer op?

  1. Zoek een vaste sparringpartner die jou en je bedrijf goed kent, iemand met wie je alles kunt delen.
  2. Stop om alles over je onderneming met iedereen te delen.
  3. Stel je verwachtingen, bijvoorbeeld over de gelijkwaardigheid van de mensen die voor je werken, naar beneden bij.
  4. Realiseer je dat jij de baas bent en altijd buiten de ‘groep’ valt, ook al zijn de interne verhoudingen nog zo goed.
  5. Zoek ontspanning buiten je werk.


Als dit je lukt, dan voel jij je een stuk beter. Je wordt weer vrolijk van ondernemen. En dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de mensen die voor en met jou werken, je vrienden en je bedrijf. Gegarandeerd!


Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil jij sparren met een praktijkgerichte adviseur die zelf ook ondernemer is of is geweest? Eentje die weet hoe eenzaam het is aan de top? Bel of mail me dan. Ik beloof je dat jij je na één gesprek al veel minder alleen voelt als ondernemer.

Hoe ondernemend is jouw adviseur? Check het hier!

Hoe ondernemend is jouw adviseur? Check het hier!

Laten we wel wezen. Veel zogenaamde adviseurs weten geen klap van ondernemen. Waarom niet? Omdat deze praatjesmakers jou zogenaamd verder helpen met het succesvol maken van je onderneming terwijl ze zelf nog nooit iets ondernomen hebben.

Nou ja, natuurlijk wel iets ondernomen, maar niet zoals jij elke dag weer je eigen onderneming leiden. Met alle voors en tegens, dagelijkse ondernemerszaken, cashflowproblemen, veeleisende klanten, zeurende medewerkers en met een bank die natuurlijk weer niet meewerkt. Met andere woorden: in mijn ogen moet de ideale adviseur zelf hebben meegemaakt hoe het is om echt te ondernemen. Pas dan begrijpt hij waarover jij het hebt en kan hij je werkelijk goed adviseren. Echt een goede sparringpartner zijn, dus.

Als ondernemer in het mkb ken je ze wel: snelle jonge jongens in mooie pakken die met een voorstel komen dat een smak geld kost. Ze praten goed en ze weten je – hoe stom het ook is – te overtuigen dat het allemaal beter gaat worden als zij zich met jouw onderneming gaan bemoeien.

Maar je wilt ook hulp, want je bedrijf zit in zwaar weer. Je hoort iedereen over de crisis en denkt: ik moet ook wat doen. Dus je zegt ‘oké, ik doe het’ tegen die vermeende adviseur die vervolgens aan de slag gaat. Hij schrijft een vuistdik advies, praat af en toe eens met je en opeens, 30.000 euro later, ligt er een lijvig rapport. Een rapport dat hij aan je verkoopt als DE oplossing voor jouw onderneming. Je leest het één keer en het verdwijnt in de kast. Weg geld, geen oplossing, slecht advies.

Als ondernemer in het mkb wil je een praktijk- en resultaatgericht advies. Zorg er dan ook voor dat je een echte adviseur inschakelt, die uit eigen ervaring weet wat het is om elke dag weer te ondernemen.

Hoe herken je de theoretische adviseur?
(
dus degene die zegt het allemaal te weten, maar zelf nooit ondernemer is geweest)

 1. Gebruikt allerlei marketingtermen
 2. Praat veel in modellen
 3. Praat vaak vanuit de theorie (vraag naar praktijkvoorbeelden en hij valt stil)
 4. Weet ‘uit ervaring’ dat het zo werkt
 5. Heeft het over ‘een onderneming als de uwe’ in plaats van over jouw zaak

En hoe herken je nu de ondernemende adviseur?
(dus degene die zelf ondernemer is, of is geweest, en precies weet waarover je het hebt)

 1. Heeft antwoorden als je doorvraagt nadat hij je een oplossing heeft geboden
 2. Praat uit eigen ervaring; vertelt je hoe hij het destijds heeft opgelost in zijn bedrijf
 3. Kent meerdere praktijkvoorbeelden dan wel resultaatgerichte oplossingen
 4. Kan concrete resultaten van zijn eerdere adviesopdrachten aandragen
 5. Helpt jou zélf een oplossing te vinden die bij je past

Kortom, mijn advies: zoek een adviseur die zelf ondernemer is of is geweest. Een adviseur die een cursus of opleiding heeft gevolgd om zijn ondernemerservaringen om te zetten in adviezen waar je concreet wat aan hebt. Alleen dan kan je adviseur jou echt helpen.

Mark Maasdam
Oprichter, eigenaar en adviseur Frisse Start

PS. Wil jij hulp van een echte adviseur? Eentje die het klappen van de ondernemerszweep kent en in tien stappen je zaak op orde krijgt? Mail me dan voor een vrijblijvend adviesgesprek. In dat gesprek krijg je drie gouden tips die je direct meer ondernemerssucces opleveren.