Print Deel

Pleisters plakken. Geen optie voor ondernemers.

Klachten over de arbeidsvoorwaarden? Even snel iemand inhuren om de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Hoog ziekteverzuim? Even snel een professional inschakelen die het ziekteverzuim aanpakt. Tegenvallende sales? Even snel zo’n gladde jongen laten komen die alles weer laat bloeien. Yeah right… Ik geloof er niet in. Dat ‘even snel’-gedoe, die pleisterplakmethode. Zo van er is een probleem in je bedrijf, even snel oplossen, dus een pleister erop en klaar d’rmee.

Vaak weet je zelf ook wel (onbewust misschien) dat als je medewerkers klagen over de arbeidsvoorwaarden, dit vaak het topje van de ijsberg is. Dat er veel meer aan de hand is. Heel veel meer. En dat geldt eigenlijk ook voor alle andere interne (organisatie)problemen. Die zijn doorgaans niet op te lossen met een mooie pleister. Je kunt niet eindeloos pleisters blijven plakken, want op een gegeven moment ontploft de wond. Anders gezegd: je bedrijf knalt uit elkaar.

Mijn punt? Dat alles in je bedrijf met elkaar te maken heeft. Dat er geen losstaande problemen zijn. Dat als je mensen klagen over één ding, ze waarschijnlijk een ander ding bedoelen. Dat als je financiële afdeling niet goed loopt, de sales dat heel goed merkt. Dat als je buitenmensen hun taak verzaken, je binnen niks meer te doen hebt. Zo werkt het. Alles, maar dan ook werkelijk alles, heeft met elkaar te maken. En een pleister helpt dan niet. Een operatie wel.

Hoe herken jij de pleisterplakker in jezelf?

 1. Is er een probleem? Je huurt direct iemand in en denkt ‘klaar is Kees’.
 2. Woeps, nog een probleem? Weer iemand inhuren en eh… ‘klaar is Kees’ (denk je weer).
 3. Je bent continu bezig problemen in je bedrijf op te lossen. Er is ook altijd wat aan de hand.
 4. Je bent druk met van alles, behalve met het runnen van je bedrijf.
 5. Je begrijpt niet waarom er maar problemen blijven komen en je wordt er helemaal gek van. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
   

Hoe voorkom je dat een etterende wond ontploft?

 1. Denk na over wat je precies met je bedrijf wilt bereiken. Geef antwoord op de vraag: hoe ziet jouw droombedrijf eruit?
 2. Berg alle pleisters op achter slot en grendel. Hoe klein of groot een probleem ook is.
 3. Denk goed na voordat je handelt. Dus direct iemand ad hoc inhuren laat je achterwege.
 4. Begin met het aanbrengen van structuur. In de organisatie, maar ook in je werk.
 5. Betrek je mensen bij je onderneming. Vraag hun wat er anders en beter kan.


En dan? Dan zul je merken dat – als je het grondig hebt aangepakt – er verrassend weinig problemen overblijven. Jij gaat je weer druk maken over de visie van je bedrijf (en die van jou!). En je krijgt weer lol in ondernemen. Kortom: doen, die grondige operatie! Stop nu meteen met pleisters plakken. Behalve als je zelf bloedt natuurlijk…

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start

PS. Heb je moeite om alle pleisters voorgoed op te bergen? Terwijl je graag de volledige operatie wilt uitvoeren, zodat je tijd en energie krijgt om echt te ondernemen? Bel of mail me dan en ik vertel je graag – geheel vrijblijvend – over ons Frisse Start Traject. Zie het als een Intensive Care Traject waarmee jij je bedrijf in tien stappen op orde krijgt. Doen!

Laat een reactie achter

wordt niet getoond

Html is niet toegestaan, links worden automatisch geconverteerd naar klikbare links