Print Deel

Weg met die tent!

Als het vandaag de 291e dag is dat je weer met tegenzin naar je werk (lees: je eigen bedrijf!) gaat, wordt het misschien tijd om eens te overwegen of jouw bedrijf nog wel jouw droombedrijf is. Wat ik met droombedrijf bedoel? Je droombedrijf is hét bedrijf waar je ooit mee begon, of dat je ooit overnam. Toen het nog zo was dat je ’s ochtends niet kon wachten om te beginnen en je ’s avonds eigenlijk niet naar huis wilde of kon: er was nog zoveel te doen! En je vond het geweldig. Kortom, jouw droom(bedrijf).

Waar ik in mijn vorige blog sprak over manager John (ja, die van Cup-a-Soup) die negentig uur per week werkte, het nog leuk vond ook en zo tot zijn motto ‘succes is een keuze’ kwam, moet je ook kritisch naar jezelf kijken als je, wat je ook probeert, geen succes meer voelt (of wilt voelen). Oftewel: als je mogelijk gewoon klaar bent met je tent. En dan bedoel ik niet dat je even een down-periode hebt. Nee, ik bedoel echt klaar. Je wordt er half ziek van, je haalt geen motivatie meer uit je eigen activiteiten en je wilt gewoon, en heel duidelijk, wat anders. En niet omdat je overspannen bent, ziek of iets in die trant; nee, het is gewoon klaar.

What to do? Praat met iemand die er verstand van heeft. Kijk of je bedrijf verkoopbaar (of koopbaar) is. En dan, als je het echt helemaal zeker weet: verkopen die hap. Aan een externe, aan een of meerdere personeelsleden. Hoe dan ook, weg met die tent!

Jij bent wellicht klaar met je bedrijf als…

  1. … je ’s ochtends wakker wordt met pijn in je buik en je denkt: ik moet weer.
  2. … je down wordt in plaats van up als je denkt aan je bedrijf.
  3. … jij je eigen bedrijf ontvlucht, alles is beter dan op de zaak zijn.
  4. … je artikelen leest, met meer dan gewone interesse, over mensen die hun bedrijf verkocht hebben.
  5. … je hoe je ook denkt, wat je ook doet, maar één oplossing ziet: weg met die tent!


Wat doe je als je echt van je tent af wilt?

  1. Wacht een tijdje, overleg met jezelf en met mensen die dicht bij je staan.
  2. Kijk of je over drie maanden, over zes maanden nog hetzelfde voelt.
  3. Denk alvast na over wat je mogelijk zou willen doen als je je tent verkocht hebt.
  4. Onderzoek of er intern of extern geschikte kandidaten zijn die interesse hebben om ooit een eigen bedrijf te runnen. Bij wie zou jij je bedrijf met een gerust hart achterlaten?
  5. Schakel iemand in die (echt) verstand heeft van hoe je een bedrijf verkoopt.


Inderdaad, het is een grote stap, je tent verkopen. En misschien klinkt het allemaal wat te makkelijk, maar laten we wel reëel blijven: als je het echt niet meer leuk vindt, waarom zou je het dan nog doen? Er zijn nog zoveel andere dingen die je kunt ondernemen. Dus: weg met die tent!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil jij weten of jouw bedrijf nog wel je droombedrijf is? En of je er nog je droombedrijf van kunt (wilt) maken? Praat dan met een Frisse Start Adviseur, een gedegen sparringpartner die zelf ook ondernemer is (geweest) en dus weet hoe jij je voelt. Bel of mail me. Ik spreek je graag bij Frisse Start!

Laat een reactie achter

wordt niet getoond

Html is niet toegestaan, links worden automatisch geconverteerd naar klikbare links