Print Deel

Succes is een keuze (toch?)

Ken je ’m nog? Die geweldige commercial uit de jaren negentig van Cup-a-Soup? Wacht, ik schets ’m nog even, dan zit je er weer helemaal in. Komt ie:

“Dit is John, manager. Zijn motto: succes is een keuze. John heeft een goede baan, een nog beter salaris, elke dag geeft hij tweehonderd procent, negentig uur per week. En om dit vol te houden, neemt John altijd, om vier uur, Cup-a-Soup, zodat hij ook de rest van de dag scherp en alert blijft.”

En dan dondert er, terwijl hij kwiek het gebouw uitloopt, een kast op z’n hoofd. Met als voice-over: “En, dat zouden meer mensen moeten doen”, doelend op de twee mannen die de kast van tien hoog lieten vallen. “Sorry”, roepen ze nog. “Vier uur, Cup-a-Soup! Dat zouden meer mensen moeten doen.” Hi-la-risch.

Dit blog gaat over Johns motto: succes is een keuze. En hoe ontzettend commercieel en veel te opgeblazen het mogelijk ook klinkt, er zit wel wat in. Want je kunt zeker kiezen om succesvol(ler) te zijn. Hoe? Door – bij voor- en tegenspoed – te blijven geloven in jezelf, in je bedrijf, in je medewerkers, in je leven en alles wat eromheen hangt. En natuurlijk niet tegen beter weten in, maar voluit. Laten we wel wezen: als jij er al niet in gelooft, waarom zouden je klanten en alle anderen die op welke manier dan ook bij jouw bedrijf betrokken zijn, dat dan wel doen? Niet dus.

Ik ben ervan overtuigd dat als je een goed product en/of een goede dienst hebt, je succesvol bent en kunt blijven. Maar dat vergt geloof in jezelf en alles wat je doet. Heb je dat geloof niet meer, ga dan na waar dit aan ligt. Onderzoek of het gewoon een kronkel is in je hoofd, een beperkende gedachte die je in de weg zit. En wil je van dat beklemmende gevoel af? Kijk dan samen met iemand, van een afstand, goed naar wat je denkt. Bespreek of je twijfel reëel is en ga te rade bij jezelf. Beslis vervolgens (opnieuw) of jij je geloof terug kunt, maar vooral wilt krijgen.

Hoe wordt succes een keuze?

  • Door ervoor te kiezen dat je succesvol wilt zijn.
  • Door je net als John elke dag voor tweehonderd procent te geven.
  • Door als je product en/of dienst goed is, dat altijd en overal positief uit te dragen.
  • Door niet op te geven en juist door te gaan waar anderen stoppen.
  • Door een heilig geloof te houden in je eigen kunnen.


En wat als het succes niet direct komt?

  • Neem een Cup-a-Soupje en kijk nog even naar de reclame met John, de manager.
  • Blijf bovenstaande ‘keuzes’ volhouden, opgeven is geen optie.
  • Neem afstand, stap even uit je situatie en bekijk alles opnieuw. Alleen of met iemand die je vertrouwt.
  • Ga er een paar dagen tussenuit; letterlijk afstand nemen werkt vaak nog beter.
  • Wees niet te trots om hulp te vragen! Vaak kan een frisse blik je direct verder helpen.


Zweverig? Te tsjakka!? Helemaal niet! Probeer het zelf en je merkt dat het werkt. Ik hoor graag hoe het je is vergaan.

Met dank aan Cup-a-Soup. Bekijk hier het filmpje van John, de manager

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil je sparren met een gedegen adviseur die zelf ook ondernemer is (geweest?). Die met een helikopterview objectief en met een commerciële bril naar je onderneming kijkt. Met als doel om je bedrijf verder te ontwikkelen, en dus succesvoller te zijn. Bel of mail me dan. Ik spreek je graag!

Laat een reactie achter

wordt niet getoond

Html is niet toegestaan, links worden automatisch geconverteerd naar klikbare links