Print Deel

Eenzaam als ondernemer? Zo los je het op!

Eenzaam als ondernemer? Zo los je het op!

Je herkent het vast: het is maandagmorgen, je rijdt naar de zaak, je bent er als eerste, je medewerkers druppelen binnen en je gaat weer aan de slag. Helemaal alleen. Veel ondernemers, heel veel ondernemers, voelen zich ook alleen en vaak ook nog eenzaam. En dan maakt het niets uit of je vijf, vijftig of honderd medewerkers hebt. It’s lonely at the top.

Best lastig als je eigenlijk, toen je startte als ondernemer, dacht: ik ga ondernemen en dat doe ik met mensen die net zo gepassioneerd zijn als ik. En wat blijkt tien jaar later? Je hebt veel meer mensen in dienst dan je van plan was en het gevoel ‘wij samen tegen de rest van de wereld’ is vrijwel helemaal verdwenen. Kortom: je bent een ‘gewoon’ bedrijf geworden.

Maar dat was niet de bedoeling! Het zou anders zijn bij jou. Die leuke mensen die je aannam, zouden zich veel meer als ondernemers dan als werknemers gedragen. En jullie zouden alles gezamenlijk doen. Samen dingen bedenken en met elkaar kijken hoe je het bedrijf zo succesvol kunt maken dat niemand er meer omheen kan. Samen de nummer 1 worden. Samen, tja, samen…

En de praktijk? Die is helemaal anders. Natuurlijk is er die ene medewerker die er altijd bovenuit steekt, die vaak met goede oplossingen komt, die zich ’t vuur uit de sloffen rent voor de tent, die je bijna het gevoel geeft dat er nog iets van die spirit van toen over is. Maar verder? Als eigenaar voel jij je vaak alleen. En dat is allesbehalve prettig. Maar het is vooral niet goed voor jezelf, de mensen om je heen en niet in de laatste plaats je bedrijf!

Hoe herken je de eenzame ondernemer in jezelf?

  1. Je voelt je alleen.
  2. Op feestjes vertel je tegen iedereen alles over je bedrijf, je mensen, je successen en je teleurstellingen. En dat keer op keer op keer op keer.
  3. Je vraagt aan tig mensen hun mening als je een nieuw plan, product of wat dan ook voor je bedrijf hebt bedacht.
  4. Je krijgt steeds meer het gevoel: waarom onderneem ik eigenlijk nog?
  5. Je gaat je bedrijf vermijden.

Hoe los je het gevoel van eenzaamheid als ondernemer op?

  1. Zoek een vaste sparringpartner die jou en je bedrijf goed kent, iemand met wie je alles kunt delen.
  2. Stop om alles over je onderneming met iedereen te delen.
  3. Stel je verwachtingen, bijvoorbeeld over de gelijkwaardigheid van de mensen die voor je werken, naar beneden bij.
  4. Realiseer je dat jij de baas bent en altijd buiten de ‘groep’ valt, ook al zijn de interne verhoudingen nog zo goed.
  5. Zoek ontspanning buiten je werk.


Als dit je lukt, dan voel jij je een stuk beter. Je wordt weer vrolijk van ondernemen. En dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de mensen die voor en met jou werken, je vrienden en je bedrijf. Gegarandeerd!


Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Wil jij sparren met een praktijkgerichte adviseur die zelf ook ondernemer is of is geweest? Eentje die weet hoe eenzaam het is aan de top? Bel of mail me dan. Ik beloof je dat jij je na één gesprek al veel minder alleen voelt als ondernemer.

Laat een reactie achter

wordt niet getoond

Html is niet toegestaan, links worden automatisch geconverteerd naar klikbare links