Print Deel

Zie je het echt niet meer? Ga iets leuks doen!

Je mensen roepen het al een hele tijd: je ziet het niet meer helder, baas. Ook je partner probeert je regelmatig duidelijk te maken dat je het gevoel misschien even kwijt bent en dat je het maar eens even rustig aan moet doen. Vrienden zeggen: vroeger was je leuker. En je beste vriend zegt: stop er toch mee man! En jijzelf? Zelf denk je: pffff, ik weet het gewoon niet meer.

Hoe dat komt? Te lang, te druk, te veel, te intens, te moeilijk, te dichtbij, te weinig afstand. Alles is te veel. Dingen waar je normaal makkelijk tegen kon, staan je nu tegen. Wat jij vaak als een uitdaging zag, is nu iets om als een berg tegen op te zien. Dus het klopt! Je ziet het echt niet meer. Al zou het recht in je gezicht gegooid worden. Je hebt geen idee meer hoe het moet. Je doet maar wat. Je rommelt wat aan. En je sleept je door de dagen heen.

Kortom, het is tijd voor verandering! En snel ook!

Bij jou is te veel ook echt te veel als je…

  • … elke ochtend wakker wordt en denkt: nééééé, niet weer!
  • … pas in de loop van de dag enige energie voelt.
  • … bij alles denkt: waarom doe ik dit eigenlijk?
  • … vluchtgedrag vertoont. Lekker weg van alles, de boel de boel laten.
  • … eigenlijk het liefste je tent NU zou verkopen; weg ermee!


Niet doen! Want zo wordt het weer leuk:

  • Neem afstand van je bedrijf (letterlijk en figuurlijk).
  • Denk nu eerst aan jezelf. Even wennen, maar wel erg lekker.
  • Neem vrij. Als het kan lang, een paar weken of maanden. Kan dat niet, neem dan elke week een dag of een paar dagen vrij. Niet aarzelen, maar doen!
  • Onderneem dingen die je vroeger veel deed en waar je plezier aan beleefde. Misschien wel sporten, uitgaan of reizen.
  • Zet je trots opzij en vraag hulp. Een frisse blik – met verstand van ondernemerszaken – kan je vaak snel verder helpen.


Doe je dit? Dan zul je merken dat je je langzamerhand beter voelt. En daar gaat het toch om? Ik zeg wel eens: het leven is geen strafkamp. En ik meen het. Doordat we vaak zo diep in onze zelfgecreëerde wereld zitten, missen we de blik van een afstand. Want als jij jezelf objectief van een afstand zou zien, zou jouw advies ook zijn: doe iets leuks!

Mark A. Maasdam
Eigenaar en adviseur Frisse Start
 

PS. Heb je hulp nodig om je bedrijf van een afstand te bezien? Een objectieve blik die alles weer in perspectief zet? Praat dan eens met een Frisse Start Adviseur, een gedegen sparringpartner die zelf ook ondernemer is (geweest) en dus weet hoe jij je voelt. Bel of mail me. Wedden dat je het dan snel weer helder ziet?

Comments1 Reactie

Hallo Mark,
Wat een leuke verfrissende tekst die voor zeer veel mensen herkenbaar moet zijn. Voor mij was het dat zeker ook. Ik heb afstand genomen en ben nu op zoek naar een nieuwe baan, maar zelfs met een frisse nieuwe blik en vol energie valt dat tegen. Er is steeds minder werk beschikbaar. Maar we houden vol. Wilde je gewoon even complimenteren met je site !
Met vriendelijke groet,
Jos Bellen

Laat een reactie achter

wordt niet getoond

Html is niet toegestaan, links worden automatisch geconverteerd naar klikbare links