Goede raad is niet duur

Drie creatieve oplossingen
voor 10 euro

Maak een afspraak voor een
vrijblijvend adviesgesprek.

Lees meer

 
Print Deel

Afspraak is afspraak is dan ook de basis van succesvolle sales.

Herken je dat: ‘mijn collega belt u zo terug’? En dan niks meer horen. Of ‘ik ga het even overleggen, u hoort van ons’. Nooit meer iets gehoord. Of ‘ik beloof u, morgen om 09.00 zijn we er om het probleem op te lossen’. En wie komt er om 09.00 uur binnen? Niet degene die had beloofd te komen. Als heel Nederland zich nou eens aan zijn woord hield, dan waren er heel wat gelukkigere en succesvollere mensen. En dus ook ondernemers.

Ik herinner me een zeldzaam leuk gesprek met zo’n mevrouw van een callcenter. Je kent het wel: je wordt gebeld door iemand die zegt dat hij je iets prachtigs mag aanbieden, maar eigenlijk wil hij gewoon zo snel mogelijk iets aan jou proberen te verkopen. Niet deze mevrouw. Toen ze belde kwam het mij niet uit, het ging over mijn creditkaart, en ik vroeg haar om een uur later terug te bellen. En niet te geloven, dat deed ze. En leuk! Ze praatte niet alleen goed, ze kon ook vooral goed luisteren en de aanbieding aanpassen aan mijn wensen. En wat ze vooral deed: ze deed precies, maar dan ook precies, wat ze had beloofd. De informatie werd gemaild, alles werd op de afgesproken tijd in werking gezet. Ge-wel-dig. Ik had haar direct een baan aan willen bieden.

Alleen al als jij goed luistert en je vervolgens aan je afspraak houdt, krijgen mensen vertrouwen. Niet alleen in jou, maar ook in je zaak en in je product. Afspraak is afspraak is dan ook de basis van succesvolle sales. Eerlijk, zo simpel kan het zijn.

In jouw bedrijf is afspraak GEEN afspraak als…

 1.  … je sowieso niet van afspraken houdt; die leggen dingen maar vast en daar hou je niet van.
 2.  … er altijd wel een excuus is waarom het (de afspraak) niet is gelukt.
 3.  … ‘sorry, ik ben te laat, zo druk op de weg!’ Lees: Ik had eh, iets anders, dan wel iets belangrijkers te doen.
 4.  … je vindt ‘ik zeg het niet, maar eigenlijk ben ik belangrijker dan u’. Ja precies, jij bent belangrijker dan de klant, belangrijker dan degene die eigenlijk je salaris betaalt.
 5. … je niet goed luistert naar de wensen van de klant en bijvoorbeeld het computersysteem het denkwerk laat doen (‘Nee mevrouw, de computer zegt het dus dan is het zo’).
   

Hoe wordt jouw onderneming ook een afspraak-is-afspraakbedrijf?

 • Je gaat om met je klanten net zoals jij ook behandeld zou willen worden.
 • Ook je medewerkers houden van duidelijkheid. Ze doen wat ze beloven.
 • Stop met het bedenken van smoezen en steek je tijd en energie in het verhogen van de klanttevredenheid.
 • Doe geen valse beloftes. En verrek, het werkt best prettig als je doet wat je belooft.
 • Bedenk wat het oplevert: tevreden klanten!    

Eigenlijk is het toch de omgekeerde wereld. Dat we verrukt zijn als iemand werkelijk z’n best voor je doet en zich houdt aan z’n afspraken. Dat zou toch gewoon normaal moeten zijn? JA natuurlijk! Onthoud vanaf nu: afspraak is afspraak (omdat het werkt). Afgesproken?

PS. Heb je hulp nodig om ‘afspraak is afspraak’ in al je bedrijfsprocessen door te voeren? En wil je hierover sparren met een praktijkgerichte adviseur die zelf ook ondernemer is of is geweest, eentje die weet hoe moeilijk het is om een bedrijfscultuur om te buigen? Bel of mail me dan. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag!